Wychodząc na przeciw oczekiwaniom Zarządów ROD i działkowców, Okręgowy Zarząd Toruńsko - Włocławski PZD z dniem 29 listopada 2016 roku uruchamia dyżury prawne, w kazdy wtorek od godziny 09:00 do 15:00, pod numerem telefonu 56-655-33-34 wewnętrzny 14. W czasie dyżurów można uzyskac porad prawnych z zakresu Ustawy o ROD, Prawa budowlanego oraz przepisów wewnątrzzwiązkowych. W ciągu tygodnia można kierować zapytania drogą poczty e-mail na adres: prawnik@pzdtorun.pl

Stanowisko Prezydium OZ PZD w Szczecinie w sprawie kłamstw pod adresem PZD kierowanych przez grupę osób mieniących się "wolnymi działkowcami".

2018-01-31 21:31

Pojawiają się informacje o zbieraniu się grupki osób, na kameralnych spotkaniach, nazywanych szumnie konferencjami. Spotkania odbywają się cyklicznie, w różnych miastach. Jedynym celem tych spotkań jest szkodzenie wizerunkowi PZD. Uczestnicy występują z petycjami, rzekomo w interesie miliona osób „posiadających” działki.

O który milion chodzi, tego nie wyjaśniają, bo milion działkowców Stowarzyszenia PZD, nie upoważnił ich do występowania w naszym imieniu. Praktycznie nie reprezentują nikogo.

Papier jednak przyjmuje wszystko, więc piszą do przeróżnych instytucji oraz do polityków. Ponieważ nikt nie chce podejmować z nimi poważnej dyskusji, szukają różnych sposobów, by nagłaśniać swoje pomysły na reformę ogrodnictwa działkowego w Polsce. Internet do tego nadaje się doskonale, bo można pod anonimowym adresem pleść dowoli i bezkarnie.

Sytuacja się zmienia, jeżeli kierują apele sygnowane swoim podpisem. Apele  zawierają same kłamstwa o katastrofalnym stanie rodzinnych ogrodów działkowych, o marnotrawieniu pieniędzy społecznych na struktury, o nieujawnianiu przychodów i rozliczania się z wydatków, nie wspominając już o fałszowaniu historii, dotyczącej powstawania i rozwoju ROD.

Wg autorów tych petycji, Związek należałoby zlikwidować. Należałoby również zmienić ustawę o ROD pod ich pomysły, pomimo że ustawa jest dobrym prawem i służy wszystkim, bez wyjątku działkowcom. Marzy im się uwłaszczenie i to, by nie było żadnej kontroli nad nimi, a którzy widzą siebie na miejscu PZD.

Skąd się bierze tyle cynizmu u tych ludzi i wylewania tyle obrzydliwości na PZD?

Logika wskazuje, że jeżeli zdecydowali się wystąpić z tego niedobrego PZD, to powinni pójść własną drogą i pokazać, co potrafią. Jeżeli są nadal w naszym Stowarzyszeniu, a jest im tak źle, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby każdy z nich przestał być członkiem, bez uszczerbku dotyczącego działki, bo prawo dzierżawy działkowej zachowuje nadal.

Opłaty na funkcjonowanie Stowarzyszenia i koszty działalności ogrodu występować będą wszędzie, gdyż jak wskazuje praktyka, ogrody, które się wyodrębniły wcale kosztów tych nie obniżyły, więc o co chodzi? Idzie o to, że ci, którym zdarzyło się wejść w kolizję z prawem i ponieśli tego konsekwencje, lub takowe im grożą w przyszłości, stają się po prostu wrogami PZD.

Zaślepienie walką z PZD, odbiera im rozsądek i proponują rozwiązania, które są szkodliwe dla wszystkich działkowców. Ponadto trzeba przestrzegać prawa, które wg nich jest nieodpowiednie, więc należy je zmienić.

Takie nieodpowiedzialne działanie musi budzić sprzeciw każdego działkowca.

Podejmowanie z tymi ludźmi dialogu, mija się z celem, ze względu na to, iż mają zakodowane jednostronne widzenie rzeczywistości. Tylko ich racje mają być uwzględnione i w tym celu stosują manipulacje i szermują kłamstwami.

Spośród sygnatariuszy apelu skierowanego do Rzecznika Praw Obywatelskich są również dwaj przedstawiciele stowarzyszeń zarejestrowanych z naszego okręgu, a nie prowadzących ogrodu, gdyż nie uzyskali aprobaty działkowców.

Takie wywrotowe działanie powinno mieć swój finał, gdyż bezpodstawne oskarżanie jest obrażaniem nas i szkodzą normalnemu funkcjonowaniu ogrodów

Stanowisko kierujemy do Rzecznika Praw Obywatelskich i Krajowej Rady PZD.

Prezydium OZ w Szczecinie