• Slider 15

Porady ogrodnicze na wrzesień.

Porady ogrodnicze – Wrzesień    

  1. Rośliny ozdobne.

na początku miesiąca

- można jeszcze przesadzać piwonie, jest to ostatni termin dzielenia i odmładzania tych roślin,

- astry bylinowe, potocznie zwane marcinkami, porażane są często mączniakiem prawdziwym. Warto opryskać je zapobiegawczo przed kwitnieniem jednym ze środków grzybobójczych.  

 w drugiej połowie miesiąca

- od połowy miesiąca zaczynamy sadzenie cebul hiacyntów, przebiśniegów, szafirków, krokusów, śnieżników i cebulic. Przed przystąpieniem do sadzenia warto przystąpić do sprawdzenia zdrowotności cebul/

pod koniec miesiąca

- można dzielić gatunki bylin kwitnących wiosną np. kępy fiołków wonnych, goździków pierzastych, żagwinów ogrodowych.

- we wrześniu zabezpieczamy pelargonie, fuksje i begonie przez przymrozkami. Jeśli rosną w gruncie to jest to odpowiedni moment na przesadzenie ich do doniczek i w przypadku zapowiedzi przymrozków przenieść je do pomieszczenia.

- karpy dalii wykopuje się, gdy przymrozki całkowicie zniszczą im część nadziemną. Obcina się wtedy całą roślinę 10 cm nad ziemią i delikatnie wykopuje karpy.

- pod koniec miesiąca rozpoczynamy wykopywanie bulw mieczyków. Liście są jeszcze zielone i przed wykopaniem należy je ściąć nożem lub sekatorem, pozostawiając 5-centymetrowy odcinek pędu przy bulwie. Po wykopaniu bulwy umieszczę się w ciepłym i przewiewnym pomieszczeniu.

- pod koniec września i na początku października sadzimy cebule tulipanów.

 

  1.  

na początku miesiąca

- warto dokładnie posprzątać domową przechowalnię, wybielić ściany i zdezynfekować podłogę, aby zniszczyć resztki pasożytniczych grzybów, powodujących gnicie owoców

- należy również zwrócić uwagę na czystość opakować, w których będziemy składować owoce.

przez cały miesiąc

- wrzesień w sadzie – to zwykle czas zbiory plonów, zwłaszcza śliwek, gruszek i jabłek.

- do przechowywania należy przeznaczać owoce zdrowe i nieuszkodzone przez szkodniki, przymrozki lub gradobicie.

- owoce powinny być zebranie w odpowiednim terminie tj. w stanie dojrzałości zbiorczej, ponieważ zebrane za późno, w przechowalni bardzo szybko przejrzeją i nie będą nadawać się do spożycia. Z kolei owoce zebrane za wcześnie będą po wyjęciu z przechowalni niesmaczne, gdyż nie osiągną już typowych dla odmiany walorów smakowych.

- można przystąpić do przygotowywania stanowisk pod nowe nasadzenia. Na działkach przeważnie sadzi się nowe rośliny w miejscu uschniętych starych drzew lub krzewów. Glebę trzeba starannie oczyścić z chwastów.

 

  1.  

początek miesiąca

- siejemy jeszcze roszponkę na zbiór zimowy,

- warto posiać sałatę zimującą: na rozsadniku – w celu uzyskania rozsady gotowej do posadzenia w październiku lub bezpośrednio na miejsce stałe w rozstawie rzędów ok, 25 cm,

- ogławiamy kapustę brukselską, wtedy kiedy wszystkie główki są już zawiązane.

- przerywamy wysiane latem warzywa poplonowe.

w połowie miesiąca

- do 20 września trzeba zebrać cebulę uprawianą z siewu, przeznaczoną na przechowywanie. Zbieramy ją, gdy u 30-50% roślin szczypior jest złamany i na cebuli wykształciły się już 2-3 listki okrywowe.

- kończymy zbiór fasolki szparagowej. Po zbiorze strąków rośliny ścinamy tuż nad ziemią, wyrzucamy je na kompost, a korzenie zostawiamy w ziemi do przekopania – wzbogacą one glebę w azot.

pod koniec miesiąca

- zbieramy jesienne kalafiory, brokuły, kapistę pekińską, rzodkiewkę,

- rozpoczynają się zbiory warzyw korzeniowych: selerów, marchwi, pietruszki, buraków ćwikłowych. Warzywa sortujemy i przeznaczamy je do bezpośredniego spożycia lub przechowywania.

przez cały miesiąc:

- zbieramy selery naciowe,

- w przypadku braku opadów nawadniamy rośliny,

- systematycznie odchwaszczamy grządki, zwłaszcza z prowadzonymi uprawami poplonowymi.

 

 

  1. Ochrona roślin.

początek miesiąca

- pod koniec sierpnia i we wrześniu zauważyć można niepokojące objawy na liściach marchwi i pietruszki, które zaczynają szarzeć, a ich powierzchnię pokrywa charakterystyczny, biało popielaty nalot mączniaka. Na działkach nie prowadzimy zwalczania tej choroby, gdyż nie wpływa ona na plony.

przez cały miesiąc

- do późnego lata trwa żerowanie ochojników na igłach modrzewi.