• Slider 15

Porady ogrodnicze na październik.

Porady ogrodnicze – Październik    

  1. Rośliny ozdobne.

na początku miesiąca

- kończymy sadzenie tulipanów. Po kilkudniowym spadku temperatury poniżej 0 st.C przykrywamy posadzone cebule kilkunastocentymetrową warstwą torfu, kory lub kompostu. Do przykrywania cebul można używać także liści, ale nie mogą być one mokre.

- przygotowuje się bulwy mieczyków do przechowywania. wykopane we wrześniu bulwy nadają się już do czyszczenia.

przez cały miesiąc

- to dobry czas na sadzenie kłączy konwalii. Wymagają one stanowiska półcienistego, wilgotnego, z dobą, próchniczną glebą. Kłącza sadzimy
w rzędy, co 20-25 cm.

- sadzimy róże. Można je sadzić również wiosną, ale bezsprzeczną zaletą jesiennego sadzenia jest wczesne ukorzenianie się roślin i wcześniejsze rozpoczęcie wegetacji w następnym roku.

 

  1. Warzywnictwo

na początku miesiąca

- zbiera się ostatnie plony. W pierwszej dekadzie miesiąca dojrzałość zbiorczą uzyskują zimowe odmiany jabłek i gruszek. Owoce z tych odmian po zebraniu z drzew nie nadają się jeszcze do spożycia, ponieważ dojrzałość konsumpcyjną osiągają dopiero w środku zimy. Teraz należy je starannie zebrać, najlepiej w czasie suchej pogody, a następnie złożyć
w chłodnym i czystym pomieszczeniu.

przez cały miesiąc

- dopóki nie wystąpią mrozy, można zbierać owoce malin, zwłaszcza odmian powtarzających owocowanie.

- to dobry czas na przystąpienie do zakładania nowego sadu.
W październiku asortyment szkółkarski jest duży. Przy zakupie należy zwrócić uwagę na typ podkładki.

 

  1. Rośliny ozdobne

początek miesiąca

- należy kontynuować zbiór plonów. Jeżeli we wrześniu nie było jeszcze przymrozków, to w pierwszej kolejności zbieramy warzywa wrażliwe na jesienne chłody (dynie, boćwinę),

-trzeba wyciąć główki kapusty białej przeznaczonej do kwaszenia,

- zwolnione po zbiorach zagony oczyszczamy dokładnie z resztek roślinnych i chwastów. nawozimy organicznie i mineralnie i przekopujemy.

w połowie miesiąca

- jeśli latem były wysiane rośliny międzyplonowe na zielony nawóz to teraz jest odpowiednia pora na ich przekopanie.

pod koniec miesiąca

- po warzywach uprawianych bezpośrednio po nawożeniu organicznym wysadzamy czosnek ozimy (na głębokość 5-7 cm).

- po zbiorze warzyw można już przygotować zagony pod ozimy wysiew pietruszki, marchwi i kopru, aby w roku następnym przyspieszyć ich zbiory. 

przez cały miesiąc:

- zbieramy jesienną sałatę masłową, endywię, szpinak, koper, rzodkiewkę, rzodkiew, brokuły, kalafiory, kapustę pekińską, późne odmiany kapusty głowiastej, brukselkę. Można zbierać liście jarmużu, choć najsmaczniejsze są po przemarznięciu.

- okres zbioru niektórych warzyw możemy opóźnić, osłaniając je agrowłókniną.

- przed zimą powinno się jeszcze raz przerobić pryzmę kompostową, na której przybyło sporo resztek roślinnych,

- warto mieć już opracowany plan warzywnika na przyszły sezon. 

 

  1. Ochrona roślin.

początek miesiąca

- w korzeniach marchwi nadal żerują larwy połyśnicy marchwianki.

przez cały miesiąc

- okres bezlistny to najlepszy czas na zwalczanie kędzierzawości liści brzoskwiń i nektaryny. O jej obecności świadczyły w czerwcu i lipcu zdeformowane i przebarwione na fioletowo liści, z czasem szarzejące
i przedwcześnie opadające. Występowanie choroby obniża plon owoców,
a gdy pojawia się rokrocznie, może stanowić poważne zagrożenie dla drzewa. Zwalczanie choroby należy przeprowadzać w październiku
w słoneczny dzień.

- po opadnięciu liści łatwo zauważyć na gałęziach „zmumifikowane” owoce jabłoni czy śliw, porażone latem brunatną zgnilizną drzew ziarnkowych
i pestkowych. Porażonych owoców nie należy zostawiać na drzewie, bo
w przyszłym roku mogą się stać niepożądanym źródłem choroby.

- kupując drzewa i krzewy do posadzenia na działce należy zwracać uwagę na ich stan zdrowotny, a zwłaszcza na wygląd systemu korzeniowego. Korzenie nie powinny być uszkodzone ani przesuszone.