• Slider 15

Porady ogrodnicze na grudzień.

Porady ogrodnicze – Grudzień  

  1. Rośliny ozdobne.

na początku miesiąca

- przygotowujemy rabaty pod uprawę w przyszłym roku. Rozsypujemy kompost, dodajemy nawozy mineralne fosforowe i potasowe, a następnie mieszamy z glebą.

- jeśli jeszcze tego nie zrobiliśmy, to przykrywamy gatunki tego wymagające. Rabaty okrywa się gałęziami drzew iglastych, korą lub włókniną.

- okrycia wymagają również byliny posadzone do gruntu późną jesienią.

- okrywamy zimozielone rośliny rosnące w donicach na tarasach
i balkonach. Donice umieszczamy w kartonach obłożonych włókniną lub styropianem.

w połowie miesiąca:

- czas zakończyć prace porządkowe w ogrodzie. Wygrabiamy ostatnie suche liście, a także wycinamy zaschnięte pędy bylin. Liście i pędy wynosimy na kompostownik lub rozdrabniamy w rozdrabniaczu.

     przez cały miesiąc

- systematycznie kontrolujemy przechowywany materiał. Sprawdzamy zdrowotność materiału.

- jeśli latem zgromadziliśmy suche kwiaty, trawy, liście jako plon z ogrodu, to warto je teraz wykorzystać do przystrojenia domu.

 

  1. sadownictwo

przez cały miesiąc

- w naszym klimacie w grudniu drzewa stopniowo wchodzą w stan głębokiego, zimowego spoczynku. Bywają zimy mroźne, ale bezśnieżne. Taka pogoda jest szczególnie niebezpieczna dla świeżo posadzonych drzewek i krzewów. Dlatego w okresie jesiennym zaleca się usypanie kopczyków ziemi wokół drzewek i krzewów.

- przy cieplejszej pogodzie można pierwszy raz pomalować wapnem pnie
i nasady konarów starszych drzew. Zabieg ten zabezpiecza je przed przemarzaniem, zwłaszcza gdy po słonecznym dniu następuje mroźna noc. Pni młodych drzewek nie malujemy.

- pamiętajmy o ptakach, które w sezonie wegetacyjnym były naszymi sprzymierzeńcami w walce ze szkodnikami. Powieśmy dla nich choć jeden karmnik.

- jeśli wiosną planujemy szczepienie drzewek, to grudzień jest idealnym miesiącem na zebranie zrazów po pierwszych przymrozkach.

 

  1. warzywnictwo

początek miesiąca

- zbieramy liście jarmużu, roszponki, główki brukselki. Jeśli gleba nie zamarzła, wykopujemy pory.

-jeśli dopiero w grudniu pojawią się większe spadki temperatury, konieczne jest dodatkowe okrycie kopców z przechowywanymi warzywami. Okrywamy je grubą warstwą słomy, a przed nadejściem silniejszych mrozów na słomę nasypujemy dodatkową warstwę ziemi, grubości około 20 cm.

- porządkujemy narzędzia i węże do podlewania. Zwróćmy uwagę na to, aby nie pozostała w nich woda.

 przez cały miesiąc:

- kontrolujemy temperaturę w pomieszczeniach z przechowywanymi warzywami. Nie powinna ona wynosić więcej niż 6 st. C.

- w wolnej chwili warto przejrzeć nasiona, które pozostały po sezonie, posegregować je, sprawdzić ich ważność. Nasiona przechowujemy
w miejscu chłodnym i suchym.   

- w grudniu można przystąpić do pędzenia warzyw. Na parapecie okiennym w domu pędzimy szczypiorek, szalotkę, cebulę zwyczajną, pietruszkę
i selery. Najodpowiedniejsza temperatura pędzenia warzyw cebulowych to 20-24 st. C, natomiast korzeniowych 10-15 st. C.

  1. Ochrona roślin.

przez cały miesiąc

- jeżeli na drzewach dostrzeżemy jeszcze pozostałe „zmumifikowane” owoce przystępujemy do ich usunięcia.